Fessünk tojást!

felnőtt narrációval | akadálymentes animációs | látásstimuláció

Hogyan épül fel a videó? 

Legfőbb célunk az volt, hogy közelebb hozzuk a gyerekekhez az egyik legszebb húsvéti szokásunkat, a tojásfestést. Az egyszerű grafika segíthet a gyermekeknek a lényegre, a formákra/mintákra és a színekre koncentrálni, míg a lassú tempó a látottak feldolgozásában, a mozgások követésében segíthet.

Ez a videó látássérült gyermekeknek a kontrasztossága és a stimulációs hatása miatt nagyon hasznos. Az egyszerű, rövid mondatok nem terelik el a gyermekek figyelmét a látványról, de mégis kicsi pluszt ad számukra, segít elvonatkoztatni és az adott mintáknak értelmet ad, mert köthetővé válik olyan tárgyakhoz, fogalmakhoz, mely a gyermekek környezetében biztosan fellelhető. Nincs olyan kisgyermek, akinek ne lenne csíkos pólója, pöttyös labdája és ne érzett volna vagy látott volna hullámokat.

Innentől válik még érdekesebbé a történet. Lehet otthon közösen keresni hasonló mintájú tárgyakat, azokkal játszhattok, visszaemlékezhettek, hogy láttátok-e már az adott mintát valahol. De a legfontosabb, hogy készíthettek a mese mintájára színes tojásokat, majd végül elengedhetitek a fantáziátokat és élvezhetitek a közös játékot.

Mi kell hozzá? 

  • video

  • nyugodt környezet

Az élmény fontossága!

Meséink készítése során leginkább arra fókuszálunk, hogy a speciális szükségletű gyermekek számára is élménnyé, örömforrássá váljon a mese, hogy ők is átélhessék a mesék érzelmi töltetét. Ebben egyfajta segítséget nyújt, ha nem csak megnézitek és meghallgatjátok a meséinket, hanem el is játszátok.

Ha amellett döntesz, hogy eljátszod gyermekeddel, akkor törekedj arra, hogy az egy kellemes, közös élmény legyen mindkettőtök számára! Fontos, hogy gyermeked saját motivációja és szándéka mentén történjen az eljátszás és az adott tevékenység központjába az kerüljön, ami éppen felkelti gyermeked érdeklődését! Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a mesék eljátszásával, egyfajta játékos tanulási folyamat veszi kezdetét, amely több területre is fejlesztőleg hat.

Számunkra fontos, hogy szülőként ebben megfelelő információt és jártasságot szerezzetek, úgy, hogy közben ez nem egy fejlesztési tevékenységként valósul meg, sokkal inkább egy játékos élményként, mindkettőtök számára.

Mit fejleszt? 

A videó erőteljesen stimuláló hatású.  Ha gyermeked figyelme könnyen terelődik, akkor a látványelemek újra és újra visszairányíthatják a tekintetét. Oly mértékű vizuális figyelmet igényel, mely jelentősen kimerítheti gyermekedet. Próbáld ki, hogy végig arra koncentrálsz, hogy észleled és feldolgozod a mesében látottakat, a változásokat. Ezért érdemes a videó ismételt megtekintése közben szünetet tartani, és inkább a közvetlen környezetére terelni gyermeked figyelmét.

Az “olyan, mint” típusú mondatok már magasabb szintű gondolkodási folyamatokat feltételeznek gyermekedtől. A színek megnevezése a színek neveinek megtanulásában segítséget adhat illetve, a későbbiekben a színegyeztetéshez is jó alappal szolgálhat. A fent-lent megnevezésével, megismerésével a téri tájékozódást gyakorolhatja gyermeked. A nagyobbak számára a számlálással még érdekesebbé tehető a videó.