Húsvéti mese

akadálymentes | könnyen érthető | szenzoros-, látássérült-barát

Hogyan épül fel a mese? 

A mesénkkel szeretnénk a gyerekekhez közelebb vinni a húsvéti hagyományokhoz kapcsolódó momentumokat, mint a piros tojás, a nyuszi és a virágok. Húsvéti mesénkben a tojáskeresés örömét és izgalmát igyekszünk megjeleníteni. 

Felépítésében kapcsolódik a “Hol a labdám?” című meséhez. Tacskó kutya újra keresésre indul, ezúttal piros tojást keres. “Megtapasztalja” a fűben talált dolgok különböző tulajdonságait, színét, illatát, hangját, formáját. Ahogy egyre több “tapasztalatot” szerez a keresésben, úgy egyre inkább a piros tojáshoz hasonló formájú és színű dolgokat talál. Végül pedig még a húsvéti nyuszival is találkozik!

Játsszatok tojáskeresést! Csodálkozzatok rá a fűben rejlő dolgokra. Add a gyermeked kezébe a kavicsot, a virágot, zörgessétek, szagoljátok meg azokat, hogy minél több érzékelési csatornán ismerkedhessen a gyermeked a körülötte lévő világgal.

Mi kell hozzá? 

  • plüss kutya

  • piros tojás

  • sárga virág

  • kavicsok

  • piros virág

  • plüss nyuszi

Az élmény fontossága!

Meséink készítése során leginkább arra fókuszálunk, hogy a speciális szükségletű gyermekek számára is élménnyé, örömforrássá váljon a mese, hogy ők is átélhessék a mesék érzelmi töltetét. Ebben egyfajta segítséget nyújt, ha nem csak megnézitek és meghallgatjátok a meséinket, hanem el is játszátok. Ha amellett döntesz, hogy eljátszod gyermekeddel, akkor törekedj arra, hogy az egy kellemes, közös élmény legyen mindkettőtök számára!

Fontos, hogy gyermeked saját motivációja és szándéka mentén történjen az eljátszás és az adott tevékenység központjába az kerüljön, ami éppen felkelti gyermeked érdeklődését! Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a mesék eljátszásával, egyfajta játékos tanulási folyamat veszi kezdetét, amely több területre is fejlesztőleg hat.

Számunkra fontos, hogy szülőként ebben megfelelő információt és jártasságot szerezzetek, úgy, hogy közben ez nem egy fejlesztési tevékenységként valósul meg, sokkal inkább egy játékos élményként, mindkettőtök számára.

Mit fejleszt? 

Húsvéti mesénk különbözik a többitől, mivel Tőled és gyermekedtől több előkészületet igényel, akkor, ha szeretnétek eljátszani, életre kelteni a történetet. Ne ijedj meg ettől! Az előkészületek hozzájárulnak az élményhez és játékos formában épülhetnek be a napi teendők közé, továbbá együtt hangolódhattok a húsvétra. 

A húsvétra és a mesére hangolódhattok tojásfestéssel. A gyermeked finommotorikus készségének megfelelően válaszd ki az eszközt, pl.: ecset, szivacs, kéz. A tojásfestés egy remek lehetőséget nyújt gyermeked szem-kéz koordinációjának és figyelmének fejlesztésére. 

A fű, a virágok és a kavicsok összegyűjtéséhez jó alkalom lehet egy tavaszi séta. A séta egy jó kikapcsolódási lehetőség, ami alkalmat nyújt arra, hogy megfigyeljétek az ébredő tavaszi környezetet. Magyarázd el gyermeked számára a megfelelő életkori és kommunikációs szintjén, hogy mi történik ilyenkor a természetben, hiszen ezáltal ismereteket szerez az adott évszakról. Sőt, a meséhez szükséges természetben előforduló „eszközök” összegyűjtésével és megismerésével, megtapasztalásával saját motiváció és élmény útján szerez tapasztalatokat a tavaszi jellegzetességekről. 

A fű, a virágok és a kavicsok megtapasztalása, megtapogatása fejleszti a taktilis, azaz tapintási érzékelést. Tapasztaljátok meg minél több testfelületen, simogassátok meg velük a kezeket és a lábakat is. Azzal, hogy a virágok, a fű és a kavicsok különböző módokon (érintés, simogatás, nyomás) hozzáérnek gyermeked testrészeihez fejlődik a testsémája és a testérzékelése. 

Egy másik fontos érzékelési csatorna is bekapcsolható a mesék eljátszásával, ez pedig a szaglási, olfaktórikus csatorna. Szagoljátok meg a füvet, a virágokat, hangosítsd ki gyermeked számára, hogy milyen az adott illat, figyeld a reakcióit!

Az előzőekhez hasonlóan a hallást, mint érzékelési csatornát is bevonhatod, amikor eljátszátok a mesét. Engedd, hogy gyermeked megtapasztalja, hogy a kavicsoknak és a tojásnak milyen hangja van különböző felületeken. Egymáshoz vagy az asztalhoz ütögethetitek lassan és halkan, a tér különböző pontjaiból zörgesd meg, adj hangot a kavicsokkal és a tojással, motiváld gyermeked, hogy keresse meg. Ezáltal fejlődik a hallási, azaz  auditív figyelme. 

A húsvéti mesénket is egy analógiára építettük fel: a keresés ismétlésére. A a történet ismétlődése és kiszámíthatósága közben a gyermeked megtapasztalja a cselekvések sorrendiségét, továbbá a keresés kapcsán gyakorolhatja a tárgyállandóságot is. A piros tojást rejtsétek el a fűbe, a virágok és a kavicsok közé, valamint a nyuszi mögé úgy, hogy ne látszódjon, közben pedig bíztasd a gyermeked, hogy keresse meg azt! 

A mese eljátszásával és a mese tárgyainak megfigyelésével fejlődik a gyremeked látási figyelme és a vizuális differenciálást is gyakorolhatja, főként a tojás és a kövek, illetve a két virág összehasonlítása kapcsán. A differenciálás során tárgyakat hasonlítunk össze, annak mentén, hogy milyen hasonlóságok és eltérések vannak közöttük. A figyelmüket nehezebben összpontosító vagy látásukban érintett gyermekek számára ez nem könnyű feladat. Segítsd őt azzal, hogy több időt adsz a tárgyak megtapasztalására és az adott tárgy jellemzőinek szavakkal történő leírására. Ahhoz, hogy gyermeked egyszerre két dolgot jól meg tudjon figyelni és össze tudja őket hasonlítani szüksége van a vizuális emlékezetére, így a tárgyak összehasonlítása remek alkalmat nyújt a vizuális emlékezet fejlesztésére is.