Hogyan játsszuk el a meséket?

Első lépésként válasszátok ki, melyik mesével szeretnétek foglalkozni. Amennyiben a gyermeked részt tud és részt szeretne venni a választásban, vond be őt is. A választás gyakorlásánál eleinte két mesét érdemes felkínálni. A választás mindig történjen a gyermeked kommunikációs szintjének megfelelően. Amennyiben még a tárgyak szintjén tájékozódik a leginkább, akkor csak egyszerűen kínáld fel két mesénkből a fő tárgyakat és válasszatok amentén. Amennyiben már képek útján is jól tájékozódik, mutasd meg neki két mesénk előképét és történjen aszerint a választás. Ha úgy érzed, hogy még sok két tárgy vagy kép közül választania gyermekednek, akkor egyszerű eldöntendő kérdéssel kérdezd meg, hogy az adott mesét szeretné-e és figyeld a jelzéseit. A gyermeked választhat beszéddel, hangadással, gesztussal, mozdulattal, tekintettel és akár mosollyal is. Amennyiben a gyermeked nem szeretné vagy még nem tudja kiválasztani a mesét, de úgy látod, nyitott a közös mesélésre, válassz Te. Később, társas interakciókat, -készségeket is gyakorolhattok azáltal, ha egyszer Te választasz máskor Ő. 

A mesét, mint ahogy más játéktevékenységet, ne erőltessük. A nemleges jelzés vagy válasz is választás, tartsuk tiszteletben a gyermek döntését.

A mese kiválasztása

A mese megnézése, -hallgatása

Nézzétek meg közösen a kiválasztott mesét, akár többször is, ha a gyermek igényt tart rá és örömét leli az ismétlésben. Közben figyeld meg alaposan a reakcióit! Mi kelti fel jobban az érdeklődését? A beszéd? Az érdekes hangok? A kontrasztos képek? A mozgó vagy éppen a statikus képkockák? Az egyik kedvenc tárgya vagy játéka? Az így szerzett tapasztalatokat mind-mind felhasználhatod majd, amikor valós tárgyakkal is eljátszátok a mesét.

Ha úgy látod, valami zavaró a számára, próbáld meg megfigyelni, mi lehet az és változtatni rajta. Gyorsíthatsz vagy lassíthatsz a videó tempóján, halkíthatod-hangosíthatod, leveheted a hangot, megállíthatod a videót az egyes képeknél időt hagyva a feldolgozáshoz. A meséket narrációval készítjük, de bátran használd a saját hangod is, ehhez le tudod némítani a videókat. Ha a gyermekednek tetszik, hogy további magyarázatokat vagy gesztusokat fűzöl a meséhez, bátran variálj a szöveg tartalmán és játssz a hangoddal. A lényeg, hogy a gyermeked élvezze a mesét, tudja befogadni a történéseket és ismerje meg a szereplőket.

A mesében szereplő eszközök, tárgyak

A mese eszközeinek előkészítése lehet közös tevékenység is. Otthon megkereshetitek a mesében szereplő tárgyakat, esetleg séta közben ismerkedhettek a természettel. Közben fel is lehet idézni a mesét, mi minden szerepelt benne, ezzel is segítve a gyermeket az önálló gyűjtögetésben, vagy narrálva a közös előkészületeket. Kinevezhettek egy-egy mesedobozt/-kosarat, amibe az adott meséhez tartozó tárgyakat szeditek össze, hogy szükség esetén kéznél legyen. 

Amennyiben neked vagy gyermekednek további ötleteitek támadnak, mi minden lenne még jó a meséhez, bátran bővítsétek a játéktárgyak körét. Ha a gyermeked számára kedves időtöltéssé vált a mesék eljátszása, vagy egyszerűen csak szeretnéd, ha mindig kéznél lennének a szükséges eszközök, egy-egy dobozban összekészíthetiket az adott mesékhez tartozó tárgyakat, így azokat bármikor levehetitek a polcról.

A meséinkbe hétköznapi és a legtöbb háztartásban fellelhető tárgyakat válogatunk, de olykor olyanokat is, melyek szezonálisan nem elérhetőek vagy nem állják ki az idő próbáját. Az utóbbiak más alternatívákkal is helyettesíthetőek (pl.: művirág). Továbbá természetesen a mesék szereplőivé más plüssök is válhatnak.

A mese eljátszása és további lehetőségek

A mesét eljátszhatjátok pontosan úgy, ahogyan az a videóban látjátok, de bármilyen további variációja is éppen olyan vagy még jobb és szórakoztatóbb lehet. A játék során leginkább a gyermeked reakcióinak megfigyelésére tudsz hagyatkozni. Ha egy-egy részlet megragadja, játsszátok el többször. Tükrözd az érzelmeit, örüljetek vagy éppen elégedetlenkedjetek együtt, majd oldjátok fel a negatív töltetű érzelmeket. Ha van olyan tárgy vagy más eszköz, amit nem szívesen fog, szagol vagy éppen kóstol meg (pl.: szenzoros érzékenység esetén), bátran kínáld fel többször, mutasd be számára, hogy jó móka vele a játék, de semmiképp ne erőltesd. A cselekményeket mindig lehet bonyolítani és egyszerűsíteni is. A szereplők köre ugyanígy bővíthető és szűkíthető. 

A fenti példák mindössze a lehetőségek egy szeletét mutatják be, a variációk tárháza akár végtelen is lehet. Hagyatkozzatok az aktuális hangulatotokra és a fantáziátokra. 

Kívánjuk, hogy leljétek sok örömötöket a közös mesében és játékban!